13
Iun

Ce este contenția și de ce e obligatorie după tratamentele cu aparat dentar?

Cu toate că pacienții așteaptă cu nerăbdare îndepărtarea aparatului ortodontic, de cele mai multe ori avem nevoie de o perioadă de menținere a dinților în noua poziție. Ne putem gândi la un tratament ortodontic ca la un tratament în doua etape. Prima etapă, cea activă, în care deplasăm dinții prin intermediul aparatelor și al accesoriilor ortodontice, și a doua etapă, cea pasivă, în care menținem rezultatul obținut, prin intermediul unor dispozitive ortodontice pasive.

24
Apr

Ce este wax-up-ul și de ce avem nevoie de el?

Un wax-up diagnostic poate fi asemănat unui proiect de casă, fără de care nu se pot începe lucrările de construcție propriu-zise. În cazul tratamentelor dentare, wax-up-ul se realizează ca o reprezentare în ceară, a modului în care va arăta, din punct de vedere estetic și funcțional, cavitatea orală la finalul reconstrucției. Peste dinții de pe modelele de ghips se adaugă ceară (wax), care modifică forma, dimensiunea, felul în care se ating dinții de sus cu cei de jos, astfel încât să se simuleze modul în care vor arăta dinții la final (Figura 1A, 1B - realizate de tehnicianul dentar Florin Stoboran)

20
Mar

10 informații importante despre molarii de minte

1. Molarul trei sau măseaua de minte este ultimul dinte care erupe pe arcadă în intervalul de vârstă 17-25 de ani. El trebuie să se integreze în spațiul rămas disponibil, dar dacă anumite persoane au maxilarele mai mici, spațiul nu va fi suficient și molarii de minte nu vor putea erupe.

13
Mar

Obturațiile în compozit, estetica înaintea funcției?

Caria dentară este o boală degenerativă a țesuturilor dure dentare, smalțul și dentina. Evoluția ei duce la distrugerea dinților, dacă nu este tratată corespunzător. Apare în special în zonele proximale (între dinţi) sau în şanţuri şi fosete, acolo unde accesul periuţei dentare este mai dificil. De aceea, este foarte importantă utilizarea aţei dentare pentru îndepărtarea resturilor alimentare din spaţiile interdentare.

07
Mar

Tratamentul ortodontic: doar aliniere sau mai mult?

Mulți pacienți asociază tratamentele ortodontice (tratamentele care implică purtarea unui aparat dentar) cu îndreptarea dinților. Cu toate aceastea, pe lânga un zâmbet frumos, tratamentul ortodontic urmărește multe alte aspecte care sunt importante pentru păstrarea sănătății dinților și a țesuturilor înconjurătoare, pe termen cât mai lung.

13
Feb

Tratamentul endodontic: când, cum, de ce?

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) sau în limbaj popular ,,scoaterea nervului dintelui” are ca scop principal păstrarea dintelui pe arcadă. Situațiile în care acesta e necesar sunt clare și fără echivoc, neexistând o altă variantă de tratament. 

20
Ian

Tipuri de restaurări protetice pe implanturi

Implanturile dentare sunt șuruburi din aliaj de titan introduse printr-o intervenţie chirurgicală sub gingie, în osul maxilar, pentru a înlocui un dinte lipsă. Pe această bază se pot face două tipuri de restaurări protetice (coroane):

03
Ian

Consecințe ale infecțiilor dentare netratate

Infecțiile peridentare (infecții ale țesuturilor de susținere a dintelui – parodontita) netratate la timp au ca efect pierderea suportului osos alveolar. Asta înseamnă că aproape în toate cazurile de parodontită netratată, pacientul își pierde treptat osul în care își are dintele ancorată rădăcina și, în final, dintele. De cele mai multe ori, aceste infecții netratate duc la extracția dintelui.

29
Noi

Alternativa minim-invazivă a coroanelor dentare

În ziua de astăzi, medicina dentară este într-o dezvoltare continuă și foarte rapidă, unul dintre motivele principale fiind apariția continuă de noi materiale și tehnologii.

Aceste tehnici noi ne dau posibilitatea să oferim pacienților tratamente mult mai puțin invazive, care ne permit să putem păstra cât mai mult din substanța dentară (smalț și dentină). Acest aspect este foarte important pentru longevitatea dintelui!

12
Noi

Prevenția și profilaxia în sănătatea dentară

Peste tot găsim informații referitoare la igiena dentară, peste tot avem reclame, avem îndemnuri la soluții pentru dinți frumoși și sănătoși, așa că probabil vă întrebați – de ce încă un articol pe această temă?
În ciuda accesului la informație și a bombardării populației cu diferite mesaje și imagini, în urma consultării zilnice a zeci de pacienți, dovezile de ”pe teren” ne arată că majoritatea populației nu știe informații esențiale legate de igiena și sănătatea orală sau, dacă le cunoaște, nu le aplică.

14
Oct

Înlocuirea unui dinte lipsă când spațiul existent este insuficient

Există multe situații în care pacienții se prezintă la medicul stomatolog pentru înlocuirea unui dinte lipsă. Aceasta se poate face fie printr-un implant dentar, fie printr-o restaurare protetică fixă (punte). Însă, de multe ori, spațiul existent este micșorat. După pierderea unui dinte, spațiul în care a fost acesta duce la înclinarea dinților posteriori, cât și la egresia (coborârea) dinților antagoniști. Pe termen lung, aceste migrări dentare pot duce la denaturarea ocluziei (mușcăturii) pacientului, la uzuri accentuate pe zona estetică, dar și la probleme parodontale (probleme ale aparatului de susținere a dintelui).

31
Mai

Servicii stomatologice altfel

Din respect pentru serviciile medicale de calitate și din dorința de a oferi servicii stomatologice la nivelul celor disponibile în afara țării, specialiștii clinicii noastre creează zi de zi mediul perfect pentru a obține zâmbetul sănătos și frumos, pe care și-l dorește orice persoană. Folosim protocoale specifice și tratăm fiecare caz individual pentru a obține cele mai bune rezultate pentru fiecare persoană în parte.