Ce este contenția și de ce e obligatorie după tratamentele cu aparat dentar?

Marți, 13 Iunie 2017 09:30

Cu toate că pacienții așteaptă cu nerăbdare îndepărtarea aparatului ortodontic, de cele mai multe ori avem nevoie de o perioadă de menținere a dinților în noua poziție. Ne putem gândi la un tratament ortodontic ca la un tratament în doua etape. Prima etapă, cea activă, în care deplasăm dinții prin intermediul aparatelor și al accesoriilor ortodontice, și a doua etapă, cea pasivă, în care menținem rezultatul obținut, prin intermediul unor dispozitive ortodontice pasive.

De ce este necesară contenția?

În primul rând, țesuturile parodontale și gingivale din jurul dintelui au nevoie de timp până se reorganizează în jurul noilor poziții ale dinților. În timpul tratamentului ortodontic, sub acțiunea forțelor ortodontice, spațiul parodontal se lărgește și fibrele de colagen din jurul dinților sunt întrerupte. Dinții capătă un oarecare grad de mobilitate și astfel devine posibilă deplasarea dentară. După îndepărtarea aparatului ortodontic este necesar să menținem poziția dinților în noua poziție până când ligamentul parodontal și fibrele de colagen se reorganizează, ceea ce durează în medie între 4-6 luni dar poate dura și până la 12 luni.
Al doilea motiv il constituie faptul că această mobilitate și instabilitate a poziției dentare de la finalul tratamentului supune dinții la presiunile exercitate de țesuturile moi înconjurătoare, cum ar fi buze, obraji și limba, ceea ce periclitează stabilitatea rezultatului obținut.

Cât timp este necesară contenția?

Durata de purtare a aparatelor de contenție depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de malocluzie inițială, afectarea parodontală a dinților implicați, creșterea și dezvoltarea restantă și stabilitatea ocluziei la finalul tratamentului. Din acest motiv, durata de purtare este diferită de la caz la caz și este stabilită de medicul ortodont, respectiv de echipa de medici specialiști ce tratează cazul respectiv.

Care sunt dispozitivele de contenție?

Există mai multe tipuri de dispozitive de contenție dar se pot împărți în două grupe majore: fixe și mobile. Cele mobile sunt preferate pentru arcada superioară, iar cele fixe pentru arcada inferioară. La fel ca și stabilirea duratei de contenție, alegerea tipului de contenție o va face medicul ortodont în funcție de stabilitatea rezultatului obținut.

contentia 1

Fig 1: Contentie mobilă pe arcada superioară, placuță Hawley

 

contentia 2


Fig. 2 Contenție fixă pe arcada inferioară, retainer

Citit 1302 ori
Mai multe din această categorie: « Ce este wax-up-ul și de ce avem nevoie de el?