Ce este wax-up-ul și de ce avem nevoie de el?

Luni, 24 Aprilie 2017 10:21

Un wax-up diagnostic poate fi asemănat unui proiect de casă, fără de care nu se pot începe lucrările de construcție propriu-zise. În cazul tratamentelor dentare, wax-up-ul se realizează ca o reprezentare în ceară, a modului în care va arăta, din punct de vedere estetic și funcțional, cavitatea orală la finalul reconstrucției. Peste dinții de pe modelele de ghips se adaugă ceară (wax), care modifică forma, dimensiunea, felul în care se ating dinții de sus cu cei de jos, astfel încât să se simuleze modul în care vor arăta dinții la final (Figura 1A, 1B - realizate de tehnicianul dentar Florin Stoboran)

Tratamentele complexe de reabilitare protetică nu se pot realiza predictibil, fără acest proiect din ceară. Corelarea wax-up-ului diagnostic cu pacientul este critică pentru a evita un rezultat care pare optim pe modele, dar care poate să nu corespundă cu zâmbetul și funcția pacientului (Figura 2).

Acest wax-up permite atât medicului, cât și pacientului să vizualizeze tridimensional rezultatul final și să anticipeze modificările de formă și funcție   într-un mod reversibil, de foarte multe ori fără să prepare dinții pacientului. De ce spunem reversibil? Wax-up-ul poate fi transferat intra-oral (mock-up), din material compozit auto polimerizabil (timp de priză - 6 minute) (Figura 3 A, B), prin intermediul unor conformatore siliconice fabricate după modelele de ceară (Figura 4). Pacientul are posibilitatea să verifice, pentru o perioadă de timp de până la 2 luni, aspectul estetic și funcţia viitoarelor lucrări și să transmită medicului cum se simte, ce îi place și ce nu.

De fapt, pacientul face un “test drive” al viitorilor dinți, rezultatul final nefiind o surpriză în ceea ce privește estetica și funcția viitoarelor coroane și fațete. În cazul în care pacientul nu agrează estetica și funcția de pe “test drive”, compozitul așezat peste dinții nepreparați ai pacientului se îndepărtează, practic revenindu-se la situația inițială fără a interveni asupra țesutului dentar al pacientului. Tehnicianul dentar va copia forma și dimensiunea dințiilor de pe varianta testată pe restaurările (lucrările) finale din ceramică, singura diferență fiiind cea estetică, ceramica fiind un material mult mai estetic decât compozitul de “test drive”.

Această simulare este foarte utilă și pentru educarea pacientului în legătură cu protocolul de tratament recomandat și pentru determinarea ocluziei ideale (felul în care mușcă dinții de sus împreună cu cei de jos). Într-o abordare interdisciplinară, acest wax-up facilitează comunicarea între diverșii medici specialiști implicați în procedurile de tratament. De asemenea, această metodă reprezintă un instrument extrem de important în comunicarea cu tehnicianul dentar.

Citit 5596 ori