EXTRACȚIA MOLARILOR DE MINTE
Molarii de minte trebuie să fie extraşi?
Molarii trei, des numiţi "molarii de minte" sunt ultimii dinţi care erup, nu înainte de sfârșitul adolescenței, între 18 și 22 de ani. Această perioadă de erupție întârziată influențează puternic așezarea lor în gura noastră.
De fapt, spațiul disponibil este foarte redus, fiind ocupat de toate celelalte elemente dentare deja erupte în cavitatea orală și, în special la nivelul maxilarului inferior, osul acum complet format și foarte compact este un obstacol foarte mare ca să fie depășit.
Condițiile clinice pe care le putem observa sunt: erupții anormale ale dintelui (molarul trei în poziţie vicioasă) sau non-erupție (molar inclus, parțial sau total).
Poziţia vicioasă a molarului de minte:
- • înclinat orizontal: în acest caz coroana dintelui este în contact direct cu molarul adiacent şi se creează o zonă în care se acumulează alimentele și bacteriile care va determina în timp carii dentare, inflamații și umflarea gingiei din jurul morarului trei.
- • înclinat lateral: nereuşind să găsească suficient spaţiu, molarul trei erupe lateral de dinţii vecini. Se pot recunoaşte, de aceea, molarii trei în poziţia vestibulară (înclinat spre obraz) sau orală (înclinat spre palatul cavității bucale sau spre limbă).
- • această condiție determină incapacitatea acestor elemente de a veni în contact cu antagoniștii (dinţii din partea opusă) iar mai apoi, să fie utili pentru procesele de masticație.
- • astfel de elemente dentare nu îşi găsesc spațiul necesar pentru a se poziționa corect în arcada dentară, nu îşi găsesc impulsul eruptiv şi se găsesc des într-o poziție vicioasă în care molarul rămâne parțial sau total înconjurat de os și gingie.
Aceasta va fi condiția ideală pentru formarea a numeroase patologii:
- • caria molarului trei: dintele parțial acoperit de gingie devine un recipient natural al plăcii şi a bacteriilor; dintele nu a beneficiat de procedurile normale de igienă orală, având în vedere locația dificilă.
- • rizaliza molarului doi: înseamnă resorbție radiculară datorită contactului coroanei molarului de minte asupra rădăcinii dintelui adiacent.
- • pericoronarita: este inflamaţia care apare în jurul coroanei unui dinte în proces de erupție; acest fenomen este caracteristic molarilor de minte și duce la umflarea şi la creşterea sensibilităţii din cauza răspunsului inflamator, care este stabilit împotriva bacteriilor care contaminează zona respectivă.
Stiați că...
molarul de minte reprezintă 98% din toate incluziunile dentare, iar 73% dintre tineri au cel puțin un molar inclus?
În clinica noastră folosim un aparat des folosit în neurochirurgie, care face ca sacrificiul de țesuturi să fie redus la minim și leziunile post-extracționale cât mai reduse.