Tratamentul cariilor și Plombele dentare
Majoritatea oamenilor au sau au avut cel puțin o plombă. E oarecum normal. Știm ce înseamnă si ne străduim să protejăm dinții cât mai mult cu putință.
Odontoterapia
Se ocupă cu tratarea cariilor dentare și a tuturor problemelor cauzate de către acestea. Terapia conservatoare este cea mai comună problemă pe care medicul stomatolog o întâmpină în viaţa de zi cu zi.
Caria dentară
Un proces progresiv continuu și ireversibil în majoritatea cazurilor.
Așadar, tratamentul cât mai precoce este extrem de important, în caz contrar distrucția continuă să aibă loc până în punctul în care dintele nu mai poate fi recuperat și trebuie extras.
- • este o boală care afectează coroana dintelui pornind de la smalţ sau de la şanţuri ocluzale
- • este cauzată de bacterii care rămân după o igienă necorespunzătoare și este favorizată de boli, cum ar fi diabetul şi o dietă bogată în carbohidraţi (zaharuri)
- • cel mai frecvent afectează sugarii, copiii și tinerii
- • se poate preveni printr-o igienă amănunţită și prin sigilarea șanțurilor ocluzale
- • soluția cea mai bună pentru prevenție este profilaxia!
De felul în care este tratată caria dentară depinde persistența dintelui pe arcadă. De la o simplă carie nerezolvată sau tratată necorespunzător, pacientul poate ajunge la tratamente endodontice (se tratează canalele care se află în rădăcina dintelui) sau la pierderea dintelui, aceste tratamente fiind mult mai costisitoare decât prevenția sau tratamentul incipient al cariei dentare.
Sensibilitatea dentară. Durerea la rece, la cald sau la dulce.
Există posibilitatea ca pacientul să observe “niște puncte negre”, iar dintele sa fie sensibil la rece, la cald sau la dulce. Sunt cazuri când, datorită formei molarilor aceste “puncte negre” pot fi de cele mai multe ori adevărate leziuni carioase profunde (cauza sensibilității la mai mulți stimuli).
Înlocuirea obturațiilor vechi.
O altă situație des întâlnită este a unor dinți cu plombe vechi, metalice sau fizionomice, de dimensiuni mari. De cele mai multe ori după îndepărtarea plombei, țesutul dentar sănătos rămas este într-o proporție mică datorită leziunilor carioase secundare, dintele fiind astfel predispus la fisuri sau fracturi ale pereților. În acest caz se recomandă protecția printr-o restaurare indirectă (inlay, onlay, coroană parțială) făcută de către tehnicianul dentar.
O plombă trebuie schimbată atunci când interfața dintre plombă și dinte a cedat, iar prin spațiul creat se infiltrează bacterii care formează leziunea carioasă secundară, aspect observat destul de greu de către pacient;
În timpul consultului, se evaluează starea de sănătate a nervului pentru a știi care este tratamentul indicat; dacă nervul este sănătos, se schimbă doar obturația veche, dar dacă nervul este afectat, atunci este nevoie și de tratament endodontic (tratamentul de canal). Citeste AICI mai multe despre Endodontie.
În unele cazuri este posibil ca înlocuirea obturațiilor vechi să necesite pe lângă o obturație nouă, protecție printr-o coroană parțială (onlay) deoarece: în urma îndepărtării obturației vechi și a leziunii carioase, cavitatea rezultată are dimensiuni mari sau se pot găsi linii de fractură cauzate de obturațiile vechi din amalgam (plombe metalice) care slăbesc rezistența dintelui.
Ce se găsește sub obturațiile vechi, metalice.
1. Între obturația metalică și dinte s-a creeat un spațiu unde bacteriile din cavitatea bucală au dus la formarea cariei secundare. 2. După înlăturarea obturației metalice se constată că materialul metalic din obturație a colorat dintele datorită migrării ionilor metalici în dinte și se observă distrucția dintelui. 3. Restaurarea finală cu refacerea conturului, esteticii și funcționalității dintelui.
Înlocuirea plombelor vechi.
1. Obturațiile vechi sunt infiltrate, au leziuni carioase secundare si necesită refacerea lor. 2. Se poate observa că obturațiile prezintă leziuni carioase secundare. 3. Dinții sunt curățați în totalitate și sunt pregătiți pentru o nouă obturație. 4. Prin obturații s-a refăcut morfologia, funcționalitatea și estetica dinților.
Cum poți preveni caria dentară.
Cariile dentare se pot preveni prin igienizări regulate la medicul stomatolog precum și o igienă orală corectă cu ajutorul periuței și a aței dentare. O altă modalitate de protecție a dinților este folosită în timpul erupției acestora la copii, prin sigilarea dintilor.
-
• Ce este sigilarea dentară?
În timpul erupției dinților copiilor, aceștia sunt supuși la depunerea excesivă de placă, nefiind în funcție (ocluzie). În această situație dinții au un risc crescut de carie dentară.
Sigilarea şanţurilor este recomandată în special pentru copii, odată ce dinţii permanenţi au erupt pe arcadă. Manopera constă în umplerea şanţurilor cu o răşină lichidă care, odată ce a fost întărită (polimerizată), împiedică retenția resturilor alimentare în aceste șanțuri. Se recomandă efectuarea sigilarii dentare in primele 6 luni de la eruptie.
Coroană vs obturație
Cu cât distrucția dintelui este mai mare cu atât este mai probabilă fractura irecuperabilă a dintelui. Acest lucru va necesita extracția dintelui și implant (deci costuri mai mari). Așadar, în vederea acestei protecții este necesară realizarea unor restaurări indirecte cu ajutorul unei coroane dentare, materialele de obturație nemaifiind suficiente. Această decizie este luată de medicul stomatolog care evaluează gravitatea distrucției și necesitatea protecției dintelui.
Afla AICI mai multe despre coroana dentara.
Cât ține o plombă?
O obturație (plombă) are o durată de viață de aproximativ 5 ani. Majoritatea pacienților au plombe de mai bine de 10 ani. Această durată de viață este condiționată de calitatea actului medical (izolare cu digă, materiale corespunzătoare, echilibrare ocluzală corectă), dar și de igiena și alimentația pacientului.
Durata de viață a plombelor este legată direct de prezența la igienizari și la controale periodice ale pacientului în clinica noastră din Timișoara.
Deoarece obturațiile se fixează prin adeziune (lipire), acest adeziv poate sa sufere modificari și să prezinte colorații marginale, lucru care se observă în momentul igienizărilor.
Putem astfel să intervenim din timp și să prelungim durata de viață a plombelor.
Programează-ti vizita la stomatolog și scapă de dureri sau complicații.
SĂNĂTATEA TA, DECIZIILE TALE!
Îți arătăm ce observăm, îți spunem ce opțiuni ai și te vom lăsa să iei cele mai bune decizii pentru tine.
Nu îți vom propune tratamente care nu sunt necesare și întotdeauna îți vom oferi opțiuni.